ÇARESİZ KALAN EMEKLİLER ANAYASA MAHKEMESİNE GİDİYOR!

Spread the love

Emeklilere yönelik yapılan düzenlemelerde emekliler arasında ayrımcılık yapıldığını belirten TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün;

“YASAL VE ANAYASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ. ÇATI ÖNÜMÜZE GELDİĞİNDE BÜTÜN AYRIMCILIKLARIN, ADALETSİZLİKLERİN ORTADAN KALKACAĞINA İNANMIŞTIK. BİR DEVLETİN ÖZ EVLATLARI, ÜVEY EVLATLARI AYRIMI OLMAZ. BU DURUM NE VİCDANLARA SIĞAR, NE ADALETE SIĞAR, NE DE SOSYAL GÜVENLİĞİN NİMET-KÜLFET DENGESİ İLKESİNE UYAR”

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi;

“Asgari ücretle çalışan bir emekli, bugünün şartlarında her ay 1006,09 TL sigorta primi ödemektedir. Bunun yanı sıra işvereni de kendisi için 3 bin 286,55 TL sigorta primi ödemektedir. Ödemelerin toplamı 4 bin 443,55 TL’dir. Çalışan emekli dediğimiz kesim, geçmişte emekli olmadan önceki çalışma yaşamında, bütün sigorta primlerini ve vergilerini düzenli olarak ödeyerek kutsal emeklilik hakkını kazanmıştır ancak, geçinemediği için yeniden çalışmak zorunda kalmış ve hiçbir karşılığı olmayan, kendisine bir faydası dokunmayan, sadece Sosyal Güvenlik Sistemi’ne katkı sağlayan SGDP’leri ödemektedir.

Diğer taraftan hak sahibi olan dul ve yetimlerimize de ödemenin payları oranında yapılacağını gördük. Bir devletin öz evlatları, üvey evlatları ayrımı olmaz. Yapılan tam da budur. Adına ister ek ödeme deyin, ister bayram ikramiyesi deyin, bu durum Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına da yakışmamıştır. Üstelik çalışan emekliler 12 ay boyunca hem devlete vergi ödeyerek hem de sosyal güvenlik sistemine hiçbir karşılığı olmadığı halde Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek bu ikramiyeyi hak edenler olmaktadırlar.

Hem çalışma hayatında hem emeklilikteki çalışma hayatında olmak üzere 2 kez sigorta primi ödeyen emeklilerimiz bütün bunlar yetmezmiş gibi hem gittiği hastanelerde hem de ilaç aldığı eczanelerde sağlık katkı payları ödemek zorunda bırakılmıştır. Bu durum ne vicdanlara sığar ne adalete sığar ne de sosyal güvenliğin nimet-külfet dengesi ilkesine uyar. Temmuzda memurlara yapılan 8 bin 77 lira seyyanen artışın bütün emekli aylıklarına yapılmasını istiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir